Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Diş teli

Ünlü yönetmen ve senarist Umut Ertek sinema salonlarını yeni sezonda nelerin beklediğini açıkladı

Ünlü yönetmen ve senarist Umut Ertek sinema salonlarını yeni sezonda nelerin beklediğini açıkladı
REKLAM ALANI
20.06.2021
A+
A-

Pandemi sebebiyle bir buçuk yıldır kapalı olan sinema salonları yeni sezon için hazır. Biz de pandemi dönemi sonrasında 2021 ve 2022 sinema sezonu konusunda ünlü yönetmen ve senarist Umut Ertek ile konuştuk.

Umut bey , pandemi sonrasında yeni sezon sinema salonları açısından nasıl geçecektir?

Öncelikle bu sorunuzun cevabını verirken burada önemli detay sinema salonlarına girecek filmlerle alakalı. Pandemi döneminde çok sayıda film birikti ve hiçbiri vizyona giremedi. Aralarında fazlaca balon film olduğunu düşünüyorum. Ama genel olarak pandemi sonrası 2021 ve 2022 sinema sezonunun iyi geçeceğini düşünüyorum. Sinemaseverler sinema salonlarını özledi. Birçok sinemaseverin merakla beklediği filmler var. Bunların yanında sürpriz filmler de var. Tüm bunları birbirine eklediğimiz zaman bir sinemacı olarak verimli bir sezon geçireceğimizi düşünüyorum.

Ülkemizde dijital platform sayısında ciddi artış var, bu artış gişeyi olumsuz yönde etkiler mi?

Maalesef artık diş fırçamızı dahi mobil uygulamalardan sipariş eden bir topluma dönüştük. Toplum olarak alışkanlıklarımız değişti. Benim şahsi görüşüm dijital platformların çoğalması sinema salonlarını ve gişeleri etkileyecektir. Bunun aksini düşünmek sadece hayalperestlik olur. Ama unutulmamalıdır ki sinema salonlarının kendisine ait mistik bir büyüsü vardır. Hala kemik bir seyirci kitlesinin olduğu da aşikardır. Dijital platformlar gişe hasılatlarının biraz daha düşmesine neden olabilir. Sinema salonlarının sahipleri de çağa ayak uydurarak ses sistemlerini, dijital koltukları ve perde projeksiyon kalitesini arttırmazlarsa işler hem sinema salonları sahipleri için hem sinema dünyasına emek veren emekçiler açısından zor günlerin başlangıcına neden olurlar.


Peki Umut bey size göre sinema salonlarının başlıca sorunları nelerdir?

Şimdi ben bu sorunuzu hem yönetmen ve senarist Umut Ertek olarak hem bir sinemasever olarak cevaplandırayım.

AVM’lerde sinema salonlarının kirası yüksek olduğu için bu bilet fiyatına yansıyor. Bilet fiyatına yansıtmasalar da sinema salonlarında satılan mısır ve içecek fiyatlarına yansıtıyorlar. Sinema salonları birçok kişiyi de istihdam ediyor, bu da maliyetlerin artmasına neden oluyor. Diğer yandan asgari ücretin düşüklüğü, pandemi döneminde birçok insanın iş kaybı yaşaması sinema salonlarının ilk açıldığı tarihlerde muhtemelen karşılaşacağı bir sorun olacak. Yani dışarından göründüğü kadar kolay bir iş değil.

Türkiye’de film yapım süreci hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Bu konu ülkemizin uzun yıllar kanayan bir yarasıdır. Ciddi problemler var. Ama en büyük sıkıntıların başında senaryo sıkıntısı var.  Senaryo sıkıntısından sonraki en büyük sıkıntı ise senaryoyu doğru dürüst okumayan bir yapımcı kitlesi var. Bunların kafası set kafasında. Daha filme başlamadan ne kazanacağız derdindeler. Birçok yapımcı kaliteli bir yapım, seyircimize ne verebiliriz yerine başka dertlerin peşine koşuyor. Tabi ki yapımcı yatırdığı parasını kurtarmayı düşünecek ama önce düşünmesi gereken şey kaliteli bir şey ortaya çıkarmak. Zaten bunu başarırsa gişede de karşılığını alacaktır. Ama bunun yerine ucuza nasıl hallederim ve gişeden porno ne kadar kazanırım? Bu yüzden sinemacılık ruhu bitti, üretim yapaylaştı.

Birde bunların yanında Cihangir’de köşe başlarını tutmuş akıllarınca sinemada devrim yapmayı hayal eden bir hayalperest grubu var. Hayatlarında bir şey üretmemiş, ürettikleri çöp olmuş ama hala farklı bir kafada farklı bir dünyada yaşıyor.

Bu arada pandemi döneminde setlere devam kararı alan United General Film, 34 Film, Nartugan Film ve Pars Medya’ya teşekkür etmek istiyorum.

Bu kısa röportaj için teşekkür ediyoruz.

Umut Ertek hakkında

Umut Ertek 2019 yılının Aralık ayında vizyona giren “Şuursuz Aşk” filmi ile birçok dalda ödüle ulaşırken 2021 yılında Mini Fenomen, Aşkın Gönül Yazısı ve Beton Nazmiye filmleri ile bir sezonda üç filmi vizyon gören tek yönetmen oluyor.

Umut Ertek pandemi döneminde birçok yapım firması yapımları durdurma kararı alırken başarılı yönetmen hız kesmeden setlerine devam etti. Bu sezona yetişmekte olan 2 filmini daha tamamlayacak olan Umut Ertek 2021 yılında 5 filmi tamamlayarak Türk sinema tarihine geçmeye hazırlanıyor.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.